Билколечение: Чаят от сладък корен е новата испанска муха

Дамата пие чай от Сладък корен

Билковите чайове със сладък корен са женски афродизиак

Сладкият корен е една от билките, които въпреки че притежават редица полезни свойства, не са известни на много хора. У нас тя се среща главно диворастяща в районите около река Дунав.

Женското биле (сладникът) е може би най-използваната билка в Китай, много повече от женшена. Сладкият корен е основна съставка в китайските билкови чайове. Доказано е, че билката увеличава нивата на интерферона, който е ключов за имунната система. В Тибет се счита, че чаят със сладък  корен способства дълголетието.

Билков чай със сладък корен традиционно се счита за женски афродизиак. Сладникът, още наричан „женска виагра“, помага при депресивни и стресови състояния при жените.

Изследвания от страна на руски и японски учени, проведени преди няколко години, доказват, че богатото съдържание в сладкия корен на глицеринова киселина е от особено значение при премахването на вирусния херпес. Тази киселина не позволява на инфекцията да проникне в клетките и да разпространи заразата, като в същото време създава в организма защитна стена срещу следваща атака. Профилактично се правят едномесечни курсове от смесени билкови чайове, съдържащи сладък корен, като между тях поне един месец се почива.

Билки: Сладък корен

Сладкият корен е основна билка в китайската народна медицина

В други случаи сладкият корен се ползва с противовъзпалително и омекчаващо действие. При грип и настинка той пресича кашлицата и успокоява дишането. Известни са и силните му страни по отношение на превенцията и профилактиката срещу язва и други заболявания на стомаха, като гастрит, запек, лениви черва. Когато се приема редовно, възстановява функциите на червата.

Сладникът, както още е известно растението, помага и при камъни в бъбреците, проблеми в пикочната и отделителната системи.

Чай със сладък корен се използва при затлъстяване в детска възраст.

Сладкият вкус на билката потиска апетита.

Трябва да се знае обаче, че високото съдържание на натрий в сладкия корен не позволява продължителното му приемане. Не се препоръчва приемането на сладък корен по време на бременност.

Originally posted 2010-06-22 07:23:26.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.