Как да си направим алкална вода в домашни условия

Алкалната вода става все по-популярна напоследък заради предполагаемите ѝ ползи за здравето. Ето няколко лесни начина сами да си приготвим алкална вода у дома, без да е необходимо да купуваме скъпи бутилирани води.

Алкална вода с лимон или лайм

Може да ви прозвучи нелогично, но въпреки че лимоните и лаймовете са кисели, те имат алкализиращ ефект в тялото. За да си направите алкална вода с лимон или лайм, просто изстискайте сока от половин лимон или лайм в чаша с филтрирана хладка вода. Изпийте сутрин на гладно за най-добър ефект. Не се препоръчва обаче лимонената вода да е единствения ви източник на алкална вода през деня.

Алкална вода с краставица

Kak Da Si Napravim Sami Alkalna Voda 01Краставиците също могат да алкализират водата, която пием, като в същото време ѝ придават приятен и освежаващ вкус. Обелете и нарежете една краставица на тънки кръгчета. Сложете ги в кана с вода и разбъркайте. Оставете каната няколко часа в хладилника или през нощта, за да се настои водата. На сутринта можете да пиете вече алкалната краставична вода. Ако предпочитате, можете да не белите краставицата, а само добре да я измиете.

Алкална вода със сода за хляб

Содата за хляб е един от най-простите и евтини начини да алкализираме водата си. Содата има pH около 9, така че добавянето дори на малки количества значително повишава алкалността. Разтворете 1/8 чаена лъжичка сода за хляб в чаша филтрирана вода. Разбъркайте много добре, докато содата се разтвори напълно. Имайте предвид, че прекаленото количество сода може да даде неприятен солен вкус на водата и да доведе до повишен прием на натрий.

Алкална вода с pH капки

Kak Da Si Napravim Sami Alkalna Voda

Можете да закупите специални pH капки от някои здравословни или био магазини. Те съдържат концентрирани алкални минерали и електролити. Обикновено е достатъчно да добавите няколко капки във вашата вода, за да повишите pH нивото ѝ. Следвайте инструкциите на опаковката. pH капките са удобни за носене навсякъде и можете да ги използвате, за да направите всяка вода алкална.

Алкална вода с филтърна кана

Алкалните филтърни кани работят по сходен начин с обикновените филтри за вода, но имат добавка от специални алкализиращи минерали. Налейте вода във филтърната кана и изчакайте няколко минути да премине през филтъра. Полученият филтрат вече ще е алкална вода, готова за пиене. Тези кани са по-скъпи от горните методи, но са удобно решение за цялото семейство.

Алкална вода с йонизатор

Kak Da Si Napravim Sami Alkalna Voda 03

Може би най-ефективният, но и най-скъпият вариант, е да използвате специален йонизатор за вода. Чрез електролиза той разделя водата на алкална и кисела, като ви дава възможност да регулирате pH нивото. Освен силно алкална, тази вода е и богата на антиоксиданти. Получената кисела вода пък може да се използва за козметични цели.

Ползи и вреди на алкалната вода

Застъпниците на алкалната вода твърдят, че тя може да забави стареенето, да неутрализира киселините в тялото, да засили имунитета и да подпомогне отслабването. Има данни, че алкалната вода подобрява киселинния рефлукс, хидратира по-добре тялото и подпомага здравето на костите. Въпреки това, научните доказателства за повечето ползи все още са ограничени.

Kak Da Si Napravim Sami Alkalna Voda 03От друга страна, прекомерната консумация на алкална вода крие някои рискове. Възможно е да наруши естествения pH баланс на организма и да доведе до проблеми с храносмилането. Затова е най-добре да се придържате към умерени количества алкална вода като част от балансиран и здравословен начин на живот.

В заключение, алкалната вода може да се приготви лесно в домашни условия чрез различни методи, които варират по цена, сложност и ефективност. Най-важно е обаче да пиете достатъчно вода, независимо дали е алкална или не. Ако все пак решите да консумирате алкална вода, спазвайте умереност и се консултирайте с лекар, ако имате някакви здравословни притеснения.

Вижте и ТОВА: Билки и храни, богати на магнезий. Таблица. Кои от тях съдържат и цинк?

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.