Как се ползват Андазол, Ивермектин и Зентел? Схема на пиене

Как се приема Андазол 400. Дозировка, прием, мнения. Заместители. Ивермектин, Зентел. Кой сироп при паразити е добър?

Възбудителите на глистни инвазии поразяват различни органи, тъкани, системи. Методът за унищожаването им се подбира според зоната, в която са се заселили (черва, мозък, сърце и др.), и според фазата на развитие на паразита – яйце, ларва или полово зрял.

Едно и също лекарство се дозира различно спрямо конкретния причините. В таблицата даваме как варира количеството албендазол – едно от често ползваните синтетични с-ва срещу паразити.

лечение с албендазол
причинител въздействие, доза в мг
ентеробиоза (острици), еднократно 400 мг
трихинелоза 2 Х 400 мг, 5 – 10 дни
аскаридоза еднократно 400 мг
анкилостомидоза еднократно 400 мг
свинска тения 1 Х 400 мг, 3 дни
говежда тения 1 Х 400 мг, 3 дни
кучешка тения (ако хирургията е неприемлива) демонстрира голяма ефективност към паразити в черен и бял дроб, коремна кухина, но опитът с кости, сърце и ЦНС е ограничен

Химикалът албендазол стои в основата на няколко противопаразитни лекарства – Зентел, Андазол, Албендазол, Немозол, Вормил и др. В България към момента в продажба е Зентел, а от Турция се внася Андазол.

Андазол 400

Особеност на албендазол е, че унищожава паразитите, независимо от тяхната локация. Работи и срещу паразити в червата, и срещу заселили се в органите и тъканите. Само че това не става автоматично, при еднакъв начин на прием. Трябва да се знае къде се намират паразитите, за да се избере точната схема на прием.

Турското лекарство с албендазол

  • При чревни паразити Андазол трябва да се приема на гладно. Така лекарството минава през стомаха и попада в червата, където убива намиращите се там неканени гости.
  • При паразити в тъкани и органи е необходимо Андазол да се усвои, преди да достигне червата. В такъв случай лекарството се взема заедно с мазна храна. Тогава то се всмуква, попада в кръвта и чрез нея достига до всяка клетка извън пределите на червата – мускули, дробове и всякакви други органи.

Ето защо първо се изяснява точната цел и според локализацията на паразита да се избере схемата на терапия.

Андазол се произвежда в две дозировки – по 200 и по 400 мг. Причината е, че базовата доза за прием е от 200 до 400 мг. Максимумът за един прием е 400 мг, а за деня – 800 мг. На пациентите се изписват по 1 или по 2 таблетки според закупения препарат на 1 или 2 приема пак според типа хапче и според типа паразит.

Внос от Турция, цена

Андазол не се продава в България, но лесно и бързо се доставя от Турция. Почти постоянно се намират частни обяви за продажба на това лекарство. Кутия с 6 хапчета Андазол 200 r и кутия с 3 хапчета Андазол 400 се продават на еднаква цена – около 18 лв.

Дозировка, прием

С повечето чревни паразити лекарството се справя с еднократен прием, обичайно в доза от 400 мг, наведнъж – значи 1 или 2 таблетки. При тения, стронгилоидоза, клонорхоза дозата от 400 мг се взима три поредни дни. При ламблиоза – 5 дни. При трихинелоза – 5 до 10 дни.

При системни хелминтози лечението е по друга схема. Например при кистозна ехинококоза курсът е от 28 дни, а дозата се разчита според телесното тегло. Понякога са нужни повече курсове с интервал между тях. При невроцистицеркоза дозата пак се разчита по теглото (15 мг на кг на ден), а срокът е 7 – 30 дни според опаразитяването.

С албендазол най-често се приключва с един курс на терапия.

Мнения

Андазол се знае като турския вариант на Зентел. Пациенти споделят, че са се насочили към турското лекарство в моменти, когато Зентел не е бил наличен по аптеките. Други са предпочели Андазол като по-евтин вариант. В момента вече няма такава разлика в цените – 1 хапче от 400 мг Зентел струва 3.60 лв.

Вижте какви мнения съществуват по темата и оставете и вие отзив ТУК! или директно във формата за коментари по-долу!

Ивермектин

Ивермектин се явява заместител на Андазол по отношение на някои от паразитозите, но не при всички от обхвата на албендазол. Ивермектин е средство №1 за чревни стронгилиди. Спрямо тях той дава 100% ефективност. По този начин е регистриран за употреба и у нас – лекарството Хювемек (търговско име на ивермектин) е първа линия за борба с червея стронголид, заболяване – стронгилоидоза. Особеното е, че препаратът унищожава полово  незрелите форми на паразита. То не се ползва за профилактика – трябва да е наличен паразитът, за да бъде унищожен.

Препаратите се различават в своята насоченост. Ивермектин е ефикасен още срещу няколко вида червеи, които поразяват лимфната система и причиняват заболяването филариоза. На трето място се използва срещу въшки и причинителите на крастата.

Тук може да се поръча: Ивермектин против паразити, регистриран у нас под името „Хювемек“.

Дозиране на ивермектин: според телесно тегло, като на всеки килограм се отмерват по 15 мг от лекарството. Продава се на хапчета по 3 мг, като в кутията Хювемек има 10 бр.

Зентел

Това е регистрираното и продавано в България лекарство с албендазол. Към момента то е налично в мрежата на хапчета по 400 мг. Продава се в удобни разфасовки по едно хапче. Цената му е 3.60 лв.

Кой сироп е най-добър при паразити?

Визираните дотук препарати са таблетирани. Но някои пациенти предпочитат течните форми, особено за деца те са доста удобни. Албендазол и ивермектин не се произвеждат на сиропи. В такава форма може да се закупи растителен препарат – например Лепарацид или Периакид. Те са регистрирани като добавки.

Originally posted 2021-05-05 07:44:57.

Enjoyed this post? Share it!

 

7 thoughts on “Как се ползват Андазол, Ивермектин и Зентел? Схема на пиене

  1. Андазол не е по-евтин от Зентел. Напротив, сега Зентел излиза по-малко и е по-удобно да се купи той за 1 хапче, вместо цяла кутия от турското. И като се плати доставка, става дебело. Мое мнение!

  2. Здравейте, Сашке. Статията е информационна, само за четене. Не продаваме нито Зентел, нито Андазол, нито Ивермектин.

  3. Писаха, че ивермектин се пие срещу к@вид и убива вируса без проблеми. Някой пил ли го е по този начин да сподели?

  4. Не и официално! Официалното е срещу паразити, неофициално срещу вируси. Още го проучват и ако се пие ивермектин, е на собствен риск.

  5. Здравейте, тъй като по аптеките нямаше такива медикаменти, а нимахме нужда от такова за детето от турция ни доставиха опаковка 60 хапчета, които са ми много. Не знам колко е редно , но ако някой има нужда да пише.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.