Розмарин и неговата лечебна сила

С мириса на розмарин винаги свързваме средиземноморския вкус, но освен това приятно чувство той може да ни помогне да се лекуваме.

Той има дървовидно стъбло и силно ароматни вечнозелени игловидни листа. Цветовете на цъфналия розмарин могат да бъдат с различно оцветяване – бял, син или лилав. Неговото име произхожда от латинското “rosmarinus“, което се предполага че носи значението “морска роса“. Като подправка и билка в кухнята от розмарина се ползват предимно изсушени листа. Обстойни изследвания доказват че розмарина може да се използва и за консервиране на храна.

Розмарин като лечебно средство

Добавяйки стръкче розмарин към прясно изцедена лимонада, ще получите невероятно ароматна и освежаваща напитка. Растението е известно с острата си миризма, която силно наподобява камфор и напомня за аромата на пресни борови иглички. Като подправка той е предпочитан предимно от хора, харесващи леко острия му и пикантен вкус. Растението намира широко приложение и във козметичната индустрия благодарение на силните етерични масла, които се извличат от него.

Във фармацевтичната промишленост, розмаринът се използва за приготвянето на редица билкови чайове, пластири и мазила. Много хора използват розмарина като символ на приятелството и нерядко клончета от него биват подарявани на младоженци, като символ на вярност и любов. Сред старите хора се носи вярването, че розмаринът расте до 33 за да достигне Христовата възраст. В древното минало хората често са подлагали клонки от розмарин под главите си, за да бъдат предпазени от лоши духове и зли сили.

В кухнята употребата на розмарина се налага предимно при приготвянето на някои видове “тежки“ меса, като овнешко, свинско и дивечово за да се прикрие специфичната им миризма, но е подходящ и при употреба на някои видове сирена, приготвянето на картофи, доматена супа, гулаш и редица други ястия.

Розмарина освен добра подправка е и много подходящ за предпазване от метеоризъм и образуването на стомашни киселини и колики, като подпомага храносмилането, чрез подпомагането му за повишено образуване на стомашен сок. Също така оказва добро влияние върху ниско кръвно налягане, раздразнителност, силна преумора и чувство за напрегнатост. Розмарина е много добър стимулант при физическа и психическа преумора.

Билковият чай от шипка укрепва сърцето

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.