Билколечение: Жълтият кантарион лекува тревожност и страх, отключва хормона на щастието

Жълтият кантарион стимулира работата на мозъка

Жълтият кантарион не създава привикване

Голямото разнообразие от полезни вещества, които се съдържат в жълтия кантарион, оказва благодатно въздействие при редица оплаквания. Хиперицинът, като най-важна съставка на растението, стимулира мозъчната обмяна и съдейства за пренасянето на нервните импулси. С особена роля са и останалите компоненти на билката, отличаващи се с лечебни свойства, сред които са флавоноиди, хиперфорин, различни етерични масла, както и дъбилни вещества.

Богатата комбинация от активни съставки прави жълтия кантарион полезен за профилактиката и лечението на редица заболявания. Както стана вече ясно неговата основна съставка оказва пряко въздействие върху мозъчната дейност, като това от своя страна спомага за преодоляване на депресивни и психосоматични състояния.

Приемът му повишава производството на хормона на щастието, като в същото време успокоява нервите и възвръща спокойствието. Поради богатото съдържание на дъбилни вещества, приемът на билката е изключително полезен при симптоми на сърдечна слабост и претоварване на сърдечния мускул. Той се прилага и при появата на вътрешни инфекции, тъй като оказва противовъзпалителен ефект. Билката се препоръчва и при болезнена менструация, проблеми със съня и главоболие.

Когато се прилага външно под формата на компреси, жълтият кантарион е особено ефикасен в случаите на изгаряния, защото притежава антисептични качества, които го превръщат в идеален лек при отворени рани. Извлекът от билката помага също при редица травми, облекчавайки болката при кръвоизлив, навяхване или изкълчване.

Приемът на жълтия кантарион не води до появата на други оплаквания, така че той може да се консумира спокойно. Единствено, което трябва да се има предвид, е, че той повишава чувствителността на кожата, а в някои случаи води и до промяна на пигментацията й. Така че когато се използва като компрес, хубаво е да се избягва дългото стоене на пряка слънчева светлина.

Жълтият кантарион е може би сред най-широко разпространените билки у нас. Това е многогодишно тревисто растение, чиито цветове и пъпки се събират докато са още свежи и не са започнали да увяхват. Като най-подходящ период за това старите билкари посочват дните след празника на Св. Йоан, защото се смята, че точно тогава билката започва да цъфти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.