Хормон на щастието. Най-добрите таблетки, билки и храни

Кои са най-добрите хапчета (таблетки) с хормон на щастието: Допамин, Ендорфин, Серотонин, Окситоцин. Билки и храни, стимулиращи хормона на щастието. Симптоми за липсата му и как да си го набавим

Кои хормони влияят на настроението
Име Функция като невромедиатор
допамин формира мотивацията, чувството за удоволствие, усещането за желания и награди, емоционалните реакции при двигателна активност
серотонин подобрява паметта, вниманието, възприятията, облекчава движенията, снижава болевия праг, контролира либидото, осигурява пълноценен сън
окситоцин предизвиква емоционална привързаност, осигурява устойчивост на стрес, поражда приятно чувство при контакт, предразполага към доверие
ендорфини обезболяващ ефект, стресоустойчивост, поощрение чрез стимулиране на центъра на удоволствието, участва в регулирането на възбуда и потискане

Най-добрите таблетки за хормона на щастието Допамин

Достатъчният допамин поражда любов, привързаност (и майчината), приятни усещания при допир и интимна близост. Недостигът му води до липса на цели, игнориране на негативния опит.

Хормони на щастието Демир бозан 05

Допамин се синтезира в мозъка, като външни фактори катализират този процес. „Допаминови“ храни са шоколад и продукти с тирозин като месо, бобови, ядки, сирене и извара.

За повече допамин съдействат отдиха и физическата активност. Третият начин за повече допамин е добавянето му в синтетичен вид или провокиране на по-голямо производство.

Вливане на допамин на ампули

Допамин под формата на хидрохлорид се произвежда на разтвор за вливане (инфузия). У нас се продава полски продукт Допамин WZF (рецептурен) с параметри 40 мг / мл. Кутия с 10 ампули е 26.46 лв.

Хапчета Допамин

Допамин на таблетки не съществува. Съществуват таблетки, които провокират производството му.

Пример е L-DOPA на ZeinPharma. Представлява екстракт от бакла с действие на невротрансмисер. Естествено повишава способността на тялото да се справя с тревожност и депресивни мисли.

Съществува група лекарства, които имитират въздействието на допамин, например Рапонер – ропинирол. Използва се за лечение на заболявания като Паркинсон, провокирани от липсата на достатъчно естествен допамин.

L-тирозин

Аминокиселината L-тирозин усилва изработката на хормони от катехоламиновата група – адреналин, норадреналин и допамин – невромедиатори, стимулатори на нервната с-ма. Подобрява преминаването на нервните импулси.

Произвежда се широко от компаниите за добавки. Приема се на капсули. Обичайна концентрация – 500 мг.

Храни, богати на допамин (естествен)

Изработката и освобождаването на допамин в мозъка 5 – 10 пъти се увеличава от наркотиците. А след това намалява, заставяйки да се повиши дозата. Чувството на удоволствие се изработва изкуствено. Ако човек поощрява хормоните на щастието, мозъкът се адаптира към повишеното ниво и сам започва да го произвежда в по-малки количества. Ако отвън не идва добавка, еуфорията се сменя с потискане и депресия.

В този смисъл за предпочитане е да се набляга единствено на естествените източници на допамин. Това са гореописаните храни + всички видове зеле (вкл. брюкселско, цветно), цвекло, фасул, ябълки, банани, портокали, слънчоглед, пшенични кълнове, орехи, фъстъци, скумрия, сьомга.

Билки за хормона на щастието

Растителен провокатор за изработката на хормони на щастието е чаят Демир бозан. Билките в състава му подобряват настроението, отстраняват причини за понижен тонус, тъга и депресия.

Хормони на щастието Демир бозан 03

Чай е синоним на топлина, комуникация, споделяне. Освен химическите ползи от него

Те лекуват вътрешните провокатори на депресия, тревожност и негативни изживявания – от леки форми до степен на психологическа патология.

 • Как работи Демир бозан: подкрепя и катализира химическите процеси, при които се освобождават съответните хормони. Регулира хормоналния фон – правилното съотношение между всички хормони.
 • На втори план билките повлияват физическите симптоми на тревожност, като по този начин водят до отпускане и подобряване на настроението. Регулират кръвното, сърдечната работа, отпускат мускулите, премахват дразнещи прояви като шум в ушите и виене на свят.
 • Как се приема Демир бозан: за добро настроение се приема на два етапа. На първи етап по 3 чая дневно за отстраняване на патологичните прояви и втори етап – 2 чая дневно до пълно балансиране и стабилизиране на резултата.

При желание се преминава и през трети етап 1 чай дневно за поддържане до премахване на провокатора.

Още нещо интересно ТУК: Мнения за Ензимил. Колко време се пие? Странични ефекти. Кои са най-добрите храносмилателни ензими?

Най-добрите хапчета за хормона на щастието Серотонин

На 95% серотонин се изработва в червата. Понякога е достатъчно да се постигне чревно здраве, за да се види резултат и в психическата сфера.

Както допамина, така и серотонинът не се продава в готов вид на таблетка. Приемат се други вещества, които активизират естественото производство на серотонин.

Някои от тях са медикаменти, има и добавки.

 • Медикаменти: флуоксетин, циталопрам, миртазапин, ефектин – венлафаксин и цялата група препарати, които пречат на загубата на серотонин от тялото, т. нар. инхибитори на обратното захващане.
 • Добавки за повишаване на серотонина: аминокиселината триптофан с глюкоза, витамини от гр. В, магнезий, витамин Д.
Триптофан и L-Триптофан

Триптофан е аминокиселина, от която се образува серотонин. Глюкозата подпомага на триптофана да се добере до мозъка, за да свърши своята работа. Много триптофан има в млечните, фурмите, сливите, смокините, доматите, соята и черния шоколад. Глюкоза има в сладките плодове и в меда.

Триптофан съществува в две изомерни форми – L и D.

Л-триптофан се ползва в капсулираните добавки. Такива се произвеждат от стотици компании, стандартна дозировка 500 мг.

5-HTP за хормона на щастието

5-HTP е 5-хидрокситриптофан. Това пък е аминокиселина, която участва в изработката на триптофана и оттам – на серотонина. Има най-малко 10 ключови ефекта върху основните функции на тялото. 5-HTP и L-Триптофан са природни антидепресанти с подобен спектър на работа.

 

Хормони на щастието Демир бозан 02

Участие на хормоните в различни състояния – наличие и дефицит

5-HTP се продава като безрецептурна добавка. Произвежда се интензивно в дозировки 50 – 200 мг.

Неолексан

Неолексан е комбинация от В-витамини с триптофан. Тук са налице основни катализатори за производството на серотонин. Подкрепят предаването на нервни импулси. Производителят адресира Неолексан към желаещите да поддържат адекватна концентрация на серотонин.

SAM-e

Това е средство, което повлиява нивата на хормоните на радостта и на невротрасмитерите като цяло. Представлява S-аденозил L-метионин или накратко адеметионин. По същността си също е аминокиселина.

Произвежда се на таблетки и прах, като обичайната концентрация е 250 мг.

Храни и билки за Серотонин

Серотонин в чист вид не намираме и в храните. Там има вещества, които стимулират неговото производство. Такива са сладките плодове киви, папая, банани, някои леки меса като пуйка, кокоша, различни видове риба. Какао, бадеми, ядки и семена стимулират серотонина също. Сред стимулаторите се нареждат калций, рибено масло, магнезий, мелатонин, пиродиксин.

Има и билки – ярки стимулатори. Такива са пасифлора, жълт кантарион, Демир бозан.

Демир бозан е смес от билки, които изцеляват психическата сфера и увеличават нивата на допамин, серотонин и други хормони на радостта. Билковата смес не само подобрява настроението, но и лекува дълбоки негативни патологии като потиснатост, депресия, фобии и др.

Най-добрите хапчета за хормона на щастието Ендорфин

Ендорфините се образуват в мозъка. За тях способстват сексът, позитивното мислене, вкусната храна и слънцето (ултравиолетовите лъчи).

Ендорфините също не се синтезират изкуствено и няма как да се внесат отвън, както видяхме при допамин и серотонин. И тук има други вещества, които повишават вътрешното производство.

Фенилаланин

Фенилаланин е незаменима аминокиселина, която е необходим субстрат за синтеза на тирозин, меланин, допамин. Участва в синтеза на тироксин, регулиращ обменните процеси. Стимулира ЦНС, намалява зависимости, повишава прага на болевата чувствителност.

Представян също като хормон на щастието (макар да е аминокиселина), L-фенилаланин се продава като добавка за добро настроение и средство за овладяване на стреса. Обичайната му концентрация е 500 мг.

Храни и билки за ендорфини

Конкретни храни не влияят на нивото на ендорфините. Те се отделят, когато има удоволствие от храната. Любими блюда, приятно прекарване като източник на удоволствие се превръщат и в източник на ендорфини.

Хормони на щастието Демир бозан 04

Билки спомагат в процеса, като овладяват изживяванията от негативния спектър и подобряват емоционалния фон. При такива условия човек е повече способен да изпита удоволствие, следователно да отдели повече ендорфини. Много билки потискат тревожността, лекуват депресия, включително сборни композиции като Демир бозан.

Погледнете и ТОВА: Колко време може да се пие Нолпаза? Мнения за Нолпаза 40. Какво лекува? Странични ефекти!

Най-добрите таблетки за хормона на щастието Окситоцин

За разлика от останалите „щастливи“ хормони, този се изработва в хипоталамуса. Постъпва в хипофизата, където се съхранява и се отделя под въздействието на външни стимули.

 • Външните стимули за отделяне на повече окситоцин са: докосвания, приятни контакти с близки личности (тактилни и емоционални), контакт с любящи животни, релакс – масажите, кърменето, любима храна, оргазъм, движение, добро прекарване и настроение.
 • Неприятен стимул за отделяне на окситоцин са силната болка и хроничната болка. Хормонът се отделя, за да се справи с тях.
Храни и билки за окситоцин

Окситоцин не се съдържа в храни и добавки. За неговия синтез трябват достатъчно като концентрация аминокиселини, минерали и витамини. Полезни за него са зелените зеленчуци и билките, млечните и морските продукти, червените храни и такива, богати на магнезий и цинк.

 • Витамин С за хормона на щастието – влияе на всички регулатори на настроението и на емоционалния фон. Дефицитът му причинява умора и депресия;
 • Магнезий – най-необходимо е да го добавяме при стрес. Дефицитът му влияе на физическо и на психическо ниво;
 • Витамин Д – той се сочи като виновник за сезонните депресии, безсъние и дори психогенно напълняване. Крайно необходим за вътрешните органи и за психиката. Недостигът му е типичен за съвременните хора,  почти за всеки е показано да го допълва в синтетичен вид.

Билките за подобряване на емоционалния фон и за лечение на психологически патологии от ниския сектор на емоциите (тъга, тревожност, депресивност) съдействат индиректно върху производството на окситоцин.

Как го прави Демир бозан: въздейства върху стимулите / провокаторите за увеличено производство на окситоцин. Тоест осигурява достатъчен стимул (приятен) за неговото отделяне. Осигурява добро настроение, висок тонус, усещане за здраве, премахва негативни усещания, болка и др., с което позволява на тялото да се наслаждава и да отделя хормони на щастието.

Вижте и ТОВА: Откъде да си набавим качествен магнезий? Народно лечение на крампи. Схващане на краката – първа помощ.

Видео за хормона на преодолените трудности и стреса.

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Хормон на щастието. Най-добрите таблетки, билки и храни

 1. Колко лесно би било да има хапчета серотонин, допамин, ендорфин – пиеш и си готов. Тоест има, но ги наричат наркотици.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.