Народно лечение на крампи, схващане на краката

Първа помощ при крампи или схващане на краката. Видове народно лечение на крампи. Хапче и гел за мускулни крампи, крем. Упражнения. Аспирин, магнезий

Неконтролираните спазми на мускулатурата на краката (по-рядко на ръцете) се съпровождат с остра болка и втвърдяване. Нарушава се периферният кръвен поток и храненето на тъканите.

Първа помощ при крампи

Как да действаме при крампа
Подход Какво се прави
Целенасочено разпускане ляга се на гръб, хващат се пръстите и се опъват в посока главата; по-късно се допълва с масаж
Пробождане спазмираният мускул без забавяне се отпуска от убождане с игла
Лекарства при еднократни пристъпи Волтарен, Диклак и подобни мази отпускат тъканите и подпомагат възстановяването
Лекарства при рецидиви магнезий, калий, калций, витамини А, В, С и Е

Видове народно лечение на крампи

При стягане на прасеца изпънете крака и издърпайте пръстите в посока към коляното. Ущипете няколко пъти коляното и стегнатия мускул. Изправете се и се опрете на проблемния крак, това ще ускори възстановяването на кръвния поток и ще подобри чувствителността. Завършете с кръгов масаж.

Сок от лимон за разтриване – сутрин и вечер, с масаж до пълно поемане от кожата. Щом кракът се подсуши, се обуват чорапи. Курс – две седмици, дори и при прекратяване на крампите.

Масло от дафинов лист – 50 г сушен лист се залива с 200 мл нерафинирано олио, зехтин или друго масло. Плътно се затваря и стои изолирано от светлина 2 седмици. Маслото се втрива в мускула, когато се стегне.

Японска народна методика против нощни схващания: с дървена точилка се нанасят несилни, но категорични удари по меката част на стъпалото, т. нар. възглавнички. При 100 удара ежедневно спонтанните мускулни съкращения напълно изчезват.

Хапче против крампи

Парацетамол, диклофенак и др. противовъзпалителни нестероиден тип – умерено обезболяват, но не  купират спазъма. Затова се приемат с други лекарства с по-насочен ефект върху мускула. Нестероидите имат приложение при продължителни спастични съкращения, някои (ацетилсалицилова к-на) оказват антитромботичен ефект.

Детралекс, Троксевазин, Троксерутин, Диосмин, Флебодия и др. венотоници предотвратяват застоя на кръв в мускулите и подобряват техния метаболизъм. Сред ефикасните препарати е Детралекс и аналози (фиксирано съчетание на диосмин и хесперидин). Укрепват съдовите стени, нормализират клапанния апарат, предотвратяват възпалителни явления, профилактират отоци, спазми, тежест и болка.

Крампи в мускулите магнезий 01

Най-напред опитайте с това упражнение

Миорелаксанти – Мидокалм, Тизанидин, Мусант и др. препарати се ползват за лечение на конвулсии, причинени от мускулни спазми. При тежки случаи се инжектират, при обичайни се вземат на таблетки. Разхлабват мускулите и намаляват тонуса им. Най-добрите препарати дават забележим ефект за 30 мин. Познато наименование е Мидокалм с централно действие – блокира нервните импулси от ЦНС. Баклофен е сходен по въздействие, но започна работа след 2 часа. Има приоритетен ефект върху периферната мускулатура.

Но-шпа, Дро Спаз, папаверин и дротаверин – противоспазматични средства. Ефективността им върху скелетната мускулатура не е доказана, но на мнозина пациенти помагат.

Поливитаминни и минерални комплекси, калий, магнезий и др. за нормализиране на мускулната тъкан..

Барбитурати, производни на валпроева к-на и бензодиазепина. Имат изразено противогърчово въздействие. Назначават се при интензивен синдром поради епилепсия, невралгия, психически разстройства.

Най-добрия магнезий за крампи

Дефицитът на магнезий води до прекалена мускулна възбудимост и в последствие до мускулни спазми. Те възникват основно нощем, когато нивото на магнезия в тялото достига своя минимум.

СЗО препоръчва ежедневна доза от 300 – 400 мг магнезий за лечението на дефицитни състояния. Показания за прием са още болки и други негативни прояви в мускулите.

Магнезий се произвежда на капсули, сиропи и трансдермални форми. Добавките имат различна ценност, необходимо е при избор да се провери концентрация и бионаличност.

Народно лечение на крампи DOUBLE MAGNESIUM. Бионаличен и високо ефективен Двоен Магнезий.

Бионаличен и високо ефективен Двоен Магнезий.

Двойният магнезий на Витал Концепт е от най-добрите представители на своя клас препарати. Неговата бионаличност и следователно – реална ефективност, са много високи. DOUBLE MAGNESIUM е пряко показан при крампи, болезненост и спазми в мускулите (първо показание), сърцебиене, затруднено преглъщане, болки в гърба и др.

Капсулите представляват смес от магнезиев цитрат и карбонат с обща тежест в дневната доза от 1440 мг.

Магнезий се приема продължително и в достатъчна доза. Лечението е 4 – 6 седмици, а може да се проведе и дългосрочна терапия.

Аспирин за мускулни крампи

Аспирин е показан при мускулни болки, но понякога помага при крампи, ако болезнеността се задържи. Прекъснете острата болка с разтворимо болкоуспокояващо като Аспирин Ултра или Аспирин С на Байер. Разтворимите препарати са бързи и обезболяват до минути.

Крем за крампи, схващане на краката

Магнезиев гел и магн. олио горещо се препоръчват за отпускане на мускулите и за попълване с магнезий в локацията на крампиране. Подходящи са продуктите на Zechstein, чиито опаковки са големи (100 – 200 мл), а формите са разнообразни – туба, спрей и др.

Арнигел на Боарон е хомеопатична разработка за контузии и отичане. Повлиява мускулна болка и мускулна умора.

Черноморска луга стабилизирала и нестабилизирана премахва мускулна умора и тежест, тонизира. Има лечебен ефект при крампи и болка в мускулатурата. Препоръчителна е при тъканни възпаления, неврити и невралгии, артрозни и артритни изменения, дископатия и др. на опорния апарат.

Долорелакс, Алга Сан, Репарил, Пик с охлаждащ ефект моментално облекчават при крампи. Те са под формата на спрей.

Упражнения за крампи

  1. Пренесете цялата тежест на тялото към петите, като пръстите са отлепени от пода. Фиксирайте за 15 секунди. Повторете 6 пъти;
  2. Кръстосайте крака, разпределяйки натоварването на външната страна на ходилата. Съхранете равновесие за 5 секунди. Обърнете кръстосването (другият крак отпред) и повторете. Изпълнете 6 пъти;
  3. Изправете се на пръсти, вдигайки петите на максимум, а после рязко отпуснете на пода. Повторете 10 пъти. Работете боси, върху твърд под или тънък килим;
  4. Застанете пред первазите, които обхождат помещението. Оптималното е да са с височина от 6 см. Поставете пръстите на ръба, а петата оставете на пода. Бавно придвижете пръстите наляво и надясно. Повторете 6 пъти.

Упражнявайте ежедневно за стабилизиране на постиженията.

Вижте и ТОВА: Билки, богати на магнезий. Топ храни, съдържащи магнезий и цинк. Таблица.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Народно лечение на крампи, схващане на краката

  1. Крампи стават при съдови болести, липса на витамини, при обезводняване, даже при мускулни поражения, така че хубаво е да се обърне внимание и на причината.

  2. Има хубави физиотерапии и лечебни гимнастики, може да се направят по НЗОК и да се отиде на санаториум по НОИ.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.