Мнения за Нолпаза. Какво лекува Nolpaza 40, 20 мг

Какви мнения за Нолпаза съществуват? Какво лекува Нолпаза 40? Колко време може да се пие? Странични ефекти, цена, заместители. Еманера, Нексиум, Пулсет, Ензимил, храносмилателни ензими

Нолпаза е лекарство, което потиска производството на солна киселина в стомаха. Лечебното вещество в него се нарича пантопразол. Оригиналното лекарство с пантопразол е Контролок (Controloc), а Нолпаза е един от съществуващите генерици.

Мнения за Нолпаза 20, 40 мг

За Нолпаза срещнахме преобладаващо негативни мнения на пациенти. Някои не са доволни, други определят ефекта като слаб. Оставаме с впечатление, че болните не получават очакваното от този тип инхибитори, защото критикуват и други сродни медикаменти.

Плюс за Нолпаза е, че се понася добре. Не се споменават странични ефекти от него. Появяват се съмнения, че от Нолпаза се пълнее. В група за ГЕРБ във фейсбук се обсъжда този аспект и се стига до извода, че напълняването е следствие от по-доброто и редовно хранене вследствие на лечението.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Нолпаза 20, 40 мг, напишете и своя отзив за лекарството против киселини или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Какво лекува Нолпаза? Какво лекарство е?

Нолпаза намалява киселиността в стомаха. Това е необходимо при ерозии и язви в стомаха и хранопровода. Когато киселинността спадне, нарушенията в лигавицата заздравяват.

Нолпаза 041

Три вида Нолпаза

Инхибиторите на протонната помпа като Нолпаза се прилагат още при хиатална херния и други причини за рефлукс и езофагит – избликване на киселини обратно по пътя на храната.

Трето приложение на Нолпаза е при ерадикация на Helicobacter pylori. Намалената киселинност спомага за унищожаване на бактерията с антибиотици.

Колко време може да се пие Нолпаза?

Времетраенето зависи от конкретното заболяване. При киселини – до изчезването им (3- 4 дни), при хеликобактер пилори – 7 – 14 дни, при язви и ерозии – 2 – 8 седмици, при хиперсекреция – до нормализиране на стомашната киселинност.

Бързина на въздействие на пантопразол
Параметър Време
Задействане на една доза след 1 час
Достигане на максимум след 2 – 2.5 часа
концентрираност при многократен прием постоянна

Прием и дозировка на Нолпаза

Като повечето„празоли“, Нолпаза се произвежда в концентрации от 20 мг и 40 мг.

Нолпаза 20 мг

Препоръчителната базова доза за ден е 20 мг. При тази концентрация

  1. достигането на положителна динамика отнема 2 – 3 дни,
  2. пълното отстраняване на симптомите – около седмица.

Приемът трябва незабавно да се прекрати след изчезване на симптомите. Прием без консултиране с лекар да не превишава 4 седмици. Ако след 2 седмици няма положителна динамика, препаратът да се смени.Нолпаза 02

Пантопразол не се приема профилактично. Не изисква корекция на дозата при бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Нолпаза 40 мг

При язва и ерозивен гастрит се приема доза 40 – 80 мг, за която е удобна тази по-голяма концентрация на Нолпаза. Курсът е 2 седмици при обостряне. Ако времето е недостатъчно, то пълното заздравяване обикновено настъпва максимум до още 2 седмици терапия.

Високата концентрация се прилага и за ерадикация на Хеликобактер пилори в комбинация с амоксицилин, метронидазол, двата антибиотика заедно или в комбинация с кларитромицин. Пантопразол ги съпровожда в концентрация от 2 Х 40 мг. Курс 7 – 14 дни.

За продължително лечение на патологични хиперсекреторни състояния терапията започва с дневна доза 80 мг. Дозата се повишава или намалява според показателите на киселинността на стомашния сок. Дози над 80 мг се делят на два приема. Възможно е временно повишение над 160 мг, но само до достигане на контрол върху киселинността. При тези патологии срок на терапия не се определя, а се действа според клиничната необходимост.

Нолпаза Контрол

Нолпаза Контрол е препарат, който не се отличава от Нолпаза, освен по дизайна на кутията. Производителят е същият, лечебната съставка – пантопразол. Единствено опаковките са по-малки – по 7 и по 14 таблетки при 14 – 28 броя в Нолпаза.

Странични ефекти от Нолпаза

Редки, но сериозни реакции на пантопразол са

  1. алергично подуване на език и гърло, затрудняване на дишането и отичане на тъкани;
  2. мехури, язви, кръвоизливи и други сериозни реакции по кожа и лигавици.

Необходима е незабавна реакция.Нолпаза 01

По-честа реакция на пантопразол са възникване на  полипи в стомаха. С 1% честота се проявяват главоболие, неразположение, запек, газове, коремни болки, слабост, безсъние.

Като цяло препаратът се понася добре и рядко създава проблеми на пациентите.

Противопоказания

Основно противопоказание за Нолпаза е алергия към пантопразол.

Лекуващият специалист да е информиран за чернодробни проблеми на пациента и за продължително приемане на противовъзпалителни от нехормонален тип. Други ограничения важат само за продължителен прием на препарата над 3 месеца.

Заместители на Нолпаза

Оригиналният пантопразол е Контролок, производство на Takeda Германия. Произвежда се по 20 мг, 40 мг и Контролок Контрол от 20 мг. Обичайните опаковки са по 14 таблетки.

Аналози на Нолпаза са други лекарства с пантопразол като Пантопразол на Ауробиндо и същото име на Krka, Пулсет на Нобел, Панразол на Тева.

Заместители на Нолпаза са сродните „празоли“ – инхибитори на пр. помпа като омепразол, езомепразол,  рабепразол, лансопразол. Те работят подобно на пантопразол.

Ензимил или Нолпаза?

Таблетките Ензи Мил не са сравними с Нолпаза, защото са от различен характер.

При лошо храносмилане избираме ЕнзиМил, при висока киселинност, рефлукс или ГЕРБ се изписва Нолпаза.

Ензи мил е комбинация от храносмилателни ензими, чийто прием разрешава проблеми на лошото храносмилане като газове, подуване и др. Ензимите подобряват обработката на храната и нейното усвояване. Те работят в момента на приема върху конкретна порция храна.

Повече подробности ТУК: Мнения за Ензимил. Странични ефекти и колко време се пият храносмилателни ензими. Кои са най-добрите?

Пулсет или Нолпаза?

Пулсет е аналог на Нолпаза, производство на друга фарма компания. Параметрите му са сходни – хапчета по 20 мг и по 40 мг, опаковани по 14 – 28 броя в кутия.

Като цена Пулсет превъзхожда Нолпаза, която е сред най-евтините инхибитори. 14 таблетки по 20 мг Нолпаза струват 2.77 лв, а Пулсет при същите параметри струва 4.62 лв.

Нексиум или Нолпаза?

И двата препарата са протонни инхибитори. Нексиум работи с езомепразол, Нолпаза с пантопразол. Лекарствата са взаимозаменяеми.

Нолпаза 03

Основните заболявания, при които се прилагат инхибиторите на пр. помпа

Известен избор се провежда с оглед страничните ефекти и съпътстващите заболявания на конкретния пациент.

Креон, ензими за по-лесно смилане на храната

Креон е екстрахиран панкреасен прах, който подкрепя храносмилателния процес. Назначава се, когато организмът не успява да произведе достатъчно панкреатин. Подкрепя диагнози с панкреасна недостатъчност като муковисцидоза, рак и пълно отстраняване на панкреаса.

Еспумизан

Еспумизан е препарат със симетикон, който има единствена задача да отстрани натрупаните количества газ в червата и да доведе до облекчение. Използва се симптоматично при заболявания, придружавани от метеоризъм, подуване и болка поради газове

Симетикон

Симетикон е активната съставка на Еспумизан. Други препарати със симетикон са Дегазин, Силактис, Саб Симплекс, Аеро-Ом. Всички те се ползват срещу метеоризъм и чревни колики.

Пробиотици

Бактериите, населяващи червата, имат участие в общия храносмилателен процес и усвояването на нужни за тялото вещества. При дисбаланс в микробиота възникват разни нарушения и дефицити. Пробиотиците са живи или лиофилизирани полезни бактерии, които се заселват в червата с цел възстановяване на здравословния баланс.

Омепразол

Различието между омепразол и пантопразол се заключава в химическата структура и фармакологичните свойства. Омепразол е по-стар препарат и с по-широк спектър на действие. Пантопразол притежава по-голяма селективност по отношение на протонната помпа, което води до по-ефективно и бързо снижаване на нейната продукция.

Омепразол е лечебното вещество в препарати като Омепразол на Генерикон и на Акорд и Омепразид на Нобел.

Еманера или Нолпаза?

Еманера е представител на лекарствата с езомепразол. Разгледахме този „празол“ по-горе по повод лекарството Нексиум.

Еманера, Нексиум, Езопраджен са аналози и заместител на Нолпаза. Те се отличават с устойчивост към киселинността в стомаха. Приличат си с Нолпаза по това, че могат да се приемат един път дневно.

Вижте и ТОВА: Мнения: Еманера или Нексиум? Колко време може да се пие Еманера 20 и 40 мг.

Видео: Ето как изглеждат блистер и таблетка Нолпаза.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.