Таблица за съдържание на магнезий в храните. Магнезий за пиене и др.

За Ваше удобство предлагане съдържание на магнезий в храните в систематизиран вид на таблица.

По този начин лесно може да изчислите какво количество от минерала приемате. Както и да съставите собствен режим, съобразен със здравословното състояние и специфичните нужди на тялото.:

[table caption = „Съдържание на магнезий в отделните храни“class=“table table-border“tablesorter=“0“]
оризови трици(100 гр.),781 мг
пшенични трици(100 гр.), 611 мг
тиквено семе(100 гр.), 535 мг
леща,380 мг в 100гр.
сусам(100 гр.),351 мг
естрагон(100 гр.),347 мг
майорана(100 гр.),346 мг
маково семе(100 гр.),331 мг
градински чай(100 гр.),428 мг
чубрица(100 гр.),377 мг
черен шоколад,230 мг (100гр.)
джинджифил, 43 мг (100 гр.)
соя,250 мг в 100 гр.
сусам препечен,111 мг за 1/4ч.
бразилски орех,250 мг за1/2ч.
елда,231 мг(за 100гр.)
лимец,144 мг за 100 гр.
бадемово масло,303 мг за 100 мл
боб,130мг в 100 гр.
риган,270мг за 100 гр.
шафран,264мг(100 гр.)
кимион,258мг(100 гр.)
елда брашно,251мг в 100 гр.
ръжено брашно,248мг в 100 гр.
кардамон,229мг в 100 гр.
куркума,193мг в 100 гр.
ечемик,160 мг
булгур,130 мг
грах,100 мг
ленено семе,55мг за 100 гр.
папая,58 мг (за лъжичка)
спанак,83 мг за 1/2ч.сготвен
стриди,80мг в 100 гр.
миди,46мг за 100 гр.
водорасли,67мг в 100 гр.
кашу,270 мг
бадем,235мг в 100 гр.
кедрови ядки, 235 мг
шамфъстък,200 мг
лешник, 170 мг
слънч.семе,320 мг
орех, 120 мг
смокиня, 56 мг
авокадо,60мг(1 плод)
канела,56мг (за 100гр.)
кашкавал,между 30 и 50мг
сирене,50-100 мг
мляко,13-15 в 100 мл
зеле,40мг
картофи,30 мг
копър,40 мг
банан,40 мг
яйце,50 мг за брой
сьомга,92 мг в 100 гр.
бамя – варена,52 мг в 1/2 ч.
скумрия,73 мг в 100 гр.
пъпеш,15мг в 1/2 ч.
малини,27мг в 1 ч.
къпини,в 1ч.29мг
кафяв ориз,100мг в 1 ч.
сушени плодове,70-100 мг в 100 гр.
[/table]

Супер храни с магнезий 

Чрез консумация на суперхрани също може да набавите на тялото си ценния магнезий. Наричат ги супер, защото съдържат големи количества, най-често представени от витамин Ц. Но ползите им не се ограничават единствено до високото съдържание на този витамин. Те изобилстват и от полезни вещества, сред които калций, магнезий, желязо, мастни киселини и много други.

Сред богатите на магнезий суперхрани са ленено семе, авокадо, чиа, елда, морски водорасли, банан, овесени трици и лимец.

Храни, съдържащи най-много магнезий

Сред храните първенци по съдържание на магнезий се нареждат тиквено и маково семе, кълнове от пшеница, пшенични трици, елда, леща, соя, шам фъстък, кашу, бадеми, кедрови ядки, сусам, боб и грах.

Например консумацията на 75 грама тиквено семе ни осигурява пълно покриване на дневната доза от магнезий. А количеството от 75 грама реално може да бъде консумирано за ден.

Храни, източници на магнезий и желязо

Храните, богати едновременно и на желязо, и на магнезий са прекрасна алтернатива за превенцията от анемия. Консумацията им е задължителна и в случаите, когато това неприятно заболяване е вече налице.

Сред тях са сушените плодове, които предлагат добро количествено съотношение между двата минерала. Например чашка стафиди ще ни достави 48 мг магнезий и 3 мг желязо.

Бобовите растения са още една от храните, които предлагат на тялото ни едновременно магнезий и желязо. При тях количествата от първия минерал за 100 грама са съответно между 120 и 160 мг. А на желязото от 3 до 8 мг.

Пълнозърнестото пшенично брашно води класацията чашка от него предлага около шест и половина мг желязо и почти 160 мг магнезий. Списъкът допълваме със стриди и патешко месо.

Храни, съдържащи магнезий и цинк

Комбинацията магнезий и цинк е изключително важна за нашето здраве. Двата минерала участват не само в изграждането на костите, но и в метаболизма на хранителни вещества. Следните храни е много важно да се консумират, за да си набавим и двата минерала в естествен вид.

Първенци в класацията са стридите и всички морски дарове, но най-вече мидите и кралските раци.

От ядките, богати на магнезий и цинк са бразилски орех, препечен сусам, кашу, соя. Киселото мляко също е продукт предлагащ тези два елемента. Но тук става въпрос за истинското кисело мляко. Не за това, което е подсладено и е с куп вредни добавки.

Храни с магнезий и калций

Както магнезий не бива да се консумира без калций, така и калций не бива да се приема без магнезий. Както вече пояснихме, първият елемент насърчава усвояването на втория. В отсъствието на магнезий, усвояването на калция е немислимо.

В този смисъл храните, които предлагат едновременно и двата минерала са изключително ценни. Към тяхната група спадат зеле, китайско зеле, къдраво зеле, сьомга, сардини, сусам, спанак, сусамово семе, кисело мляко, сирене (най-вече видовете пармезан и чедър), извара, пълномаслено прясно мляко.

Дългият списък се допълва от артишок, авокадо, ленено семе, бразилски орех, спанак, картофи, папая, сусамово, слънчогледово и тиквено семе.

Храни, богати на желязо, магнезий, витамин Е и фолиева киселина

Комбинацията от желязо, магнезий, витамин Е и фолиева киселина, като компоненти в храната, е изключително ценна за целия огранизъм Зедно всички тези елементи подпомагат процесите на синтез на червени кръвни телца.

Заедно участват в протеиновия метаболизъм и куп важни процеси. Фолиевата киселина участва в изграждането на нови клетки и всички биохимични реакции и процеси в тялото ни са немислими без нея.

Храните, в които ще откриете в комплекс ценната фолиева киселина, витамн Е, желязо магнезий са яйца, сьомга, лешници, леща, просо, тиквено, ленено и сусамово семе.

Храни, богати на йод, магнезий, цинк, таурин и тирозин

hrani-bogati-na-magneziy-06

Тиквеното семе е сред първенците в класацията на храни, богати на магнезий

Храните, в които се съдържат ценните елементи йод, цинк, таурин, магнезий и тирозин са ценни за дейността на щитовидната жлеза. Сред тях са обикновен орех и бразилски орех, а от рибите –  треска и костур.

Водораслите също са добър източник на коментираните елементи. Но в случая с най-високи стойности в състава на йод, цинк, магнезий, таурин и тирозин са келтските водорасли.

Храни, богати на калций, магнезий, фосфор и желязо

Фосфорът е също изключително важен за правилния клетъчен растеж и всички процеси в нашето тяло. Той взима активно участие в изграждането на костите. От значение е за тяхната здравина. В тясна зависимост е от нивата калций и съответно магнезий.

Дисбалансът между техните нива и тези на желязото води до куп усложения. Едно от тях е преминаване на калция от костите в кръвта. Наблюдава се и при излишък от фосфор. Тогава е налице калциране на вътрешни органи.

Храните, в които ще откриете незаменимата комбинация от магнезий, фосфор, желязо и калций са ленено, тиквено, слънчогледово семе и семе от диня.

Списъкът се допълва със сирена и кашкавал, най-вече приготвените от козе мляко. В големи количества са тези елементи в любимата ни моцарела, гауда, едам, обезмаслено крема сирене и швейцарските видове сирена. Разбира се, в списъка заслужено място заема и любимата ни сьомга.

Храни, богати на калций, магнезий и цинк

Ценният цинк също е изключително важен. Той участва в ензимния синтез, изграждането на ДНК и за дейността на имунната система.

Загуба на апетит, крампи, главоболие и диария сигнализират за липсите му. Виждате, че тези признаци са сходни с дефицитте на магнезий. Важно е да си набавяте двата елемента и в комплекс с калций, чието усвояване е немислимо без магнезий.

Богати на калций, магнезий и цинк са следните задължителни за всеки храни – зеленолистни, стриди, кашу, бадеми, лешници, любимите ни тиквени и слънчогледови семки.

Чесън, див чесън и магнезий

Чесънът също е един от източниците на магнезий, към който е добре да посягаме ежедневно. В 100 грама от него се съдържат 25 мг от ценния минерал.

По-интересно в случая е, че дивият чесън превъзхожда обикновения в това отношение. В него се съдържат 52,3 мг магнезий (в сто грама див чесън).

Шоколад и магнезий

Ако често изпитвате желание да похапвате шоколад, това е сигурен признак, че тялото Ви изпитва недостиг на магнезий. Но хубавата новина е, че чрез шоколада, по-специално черния имате възможността да си набавите този ценен елемент.

От шокалодовото изкушение с тъмен цвят може да похапвате спокойно и без никакви угризрения. Чрез сто грама от него Вие доставяте на тялото си 110 мг магнезий.

Ползи от магнезиево олио (гел) 

За магнезиевото олио напоследък много се говори. Смеем да твърдим от личен опит, че то наистина си заслужава. Магнезият е елемент, който се усвоява трансдермално. Това означава, че дори да си доставяме чрез кожата, то той ще достигне до точното място.

Когато имаме главоболие или се оплакваме от болки и скованост в ставите и сухожилията, магнезиевото олио или гел, е надеждното спасение. И два продукта имат еднакъв състав и еднакво действие.

Прилагат се по един и същ начин – директно впръскване на олио и нанасяне на гела. Следва втриване чрез лек масаж. Тези магнезиеви продукти се абсорбират изключително бързо от кожа. Чрез кръвопотока магнезият в тях навлиза в кръвта, достига до вътрешните органи, а от там и до костите.

Важно е при приложението на тези продукти да се спазва точната дозировка. Според предписанията е достатъчно олиото да се впръска няколко пъти. Спазвайте ги стриктно, за да избегнете предозиране.

Може ли вместо храни да приемаме магнезий на таблетки 

Вероятно приемът на магнезий чрез храната Ви се струва трудноосъществима мисия. В забързаното ежедневно обикновено не следим какво и по колко хапваме.

За повечето от нас по-лесния начин за набавяне на магнезий са таблетките. В тях всичко е прецизно дозирано и точно регламентирано. От нас се иска само да приемаме ежедневно таблетката по указания начин. На пръв поглед добре. Но най-добрият за тялото ни начин за доставяне на магнезий е чрез храната.

Магнезият, които се съдържа в храната е във вида, който на нашето тяло е най-лесно да преработи. Това не означава, че отричаме магнезиевите таблетки. Напротив, те са с доказан ефект.

Но нашият съвет е да прибягвате към тях наистина при нужда. При специфични заболявания и състояния, когато магнезият трябва да бъде доставен веднага, те са просто перфектното решение.

Ако все пак Ви се наложи да приемате таблетки магнезий таблетки, обърнете внимание на формата на минерала в тях. Най-слабо усвоим от тялото ни е магнезий под формата на магнезиев сулфат. Най-бързо и лесно се усвоя магнезият в синтетичната форма на магнезиев цитрат и лактат.

Магнезий в морската вода, от морски соли и плажния пясък

Морската вода е ценен източник на магнезий. Не случайно морските бани съдействат за успокоение при нерви, безсъние и главоболие. Къпането в морето релаксира не само натоварените сухожилия, но и успокоява болните кости. Освен магнезий морската вода доставя на тялото ни по трансдермален път (чрез кожата) и други ценни елементи като йод и фосфор.

Магнезий от морските соли може да си набавите и във вид на добавка. Специфичното за тези добавки е, че магнезият в тях е в естествената си форма. Тази форма се разпознава по-лесно от нашия организъм и съответно усвояването й от него е безпроблемно.

Този продукт се предлага и във вид на соли за вана, които са извлечени от водите на Мъртво или Средиземно море. Малко количество от тях, разтворено във водата във ваната, набавя на тялото част от необходимия магнезий.

Тези, които обичат да се заравят в морския пясък, трябва да знаят, че по този начин също си доставят магнезий. Морският пясък, не само водата, също е източник на този минерал. Ако не сте от хората, на които има харесва заравянето в пясъка, то може да го заместите с разходка по морския бряг, но задължително с боси крака.

Ако този полезен и изчерпателен материал за храни, богати на магнезий Ви допада, молим да го споделите в социалните мрежи. Благодарим Ви предварително!

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.