Българската слоница Артайда се страхува най-много от мишки

Думата ни е за женския слон на име Артайда, който обитава столичния зоопарк. Нейният живот наподобява книга на рекордите. Не защото тя е различна от събратята си, а защото поначало слоновете са различни.

Те изпъкват сред останалия животинския свят на Земята. Сякаш останки от древното минало на планетата ни!

Слоновете са като хората. Те имат самосъзнание, чувства и емоции, подобни на човешките. Те тъгуват и се радват, дори се смеят. По човешки различават своите роднини, дори и след дълга разлъка. Също като човека се обиждат и отмъщават, дори и след много години. Помнят отлично и доброто, и злото.

#1 Зодията на Артайда

„Българският“ слон Артайда е типичен Близнак. Тя е комуникативна, открита, чувствителна и осъзната. Затова се закача с ветеринарите, докато й правят тоалета. Открита и общителна, общуването с нея е радост.

Артайда отпразнува 57-я си рожден ден на 3 юни, сряда. Според мианмарския зодиак, знакът на сряда е Слон. Родените в този ден на чувствителни и емоционални. Те не са злопаметни, нито нападателни. Често се усмихват и често са в добро настроение.

Близнашки качества откриваме и в миналото на Артайда. Тя е била на сцената и се е проявявала като циркова артистка, преди да бъде изпратена в пенсия в България. Тук води живот, любим за всички Близнаци – с глезене и ежедневни радости като душ, бани и педикюр.

Като при всички Близнаци, и за Артайда може да се разказва само с частиците „по“ и „най“. За разлика от другите слонове, както ще стане ясно и по-долу, Артайда се страхува най-много от мишки. След това – от хората.

#2 Храната

Всеки ден на Артайда се поднасят 100 кг храна. Ако живееше в природата, тя можеше да поема и 400 кг дневно. Слоновете са тревопасни. Храната им е нискокалорична, а трябва да заситят обемисто тяло. Следователно се набляга на количеството. То зависи от вида храна и варира от 40 до 400 кг на ден.

Слоновете се хранят с трева, листа, млади филизи. По неволя ядат сено (до 20 кг на ден) и зеленчуци. Предпочитат моркови, зеле, разнообразни плодове и зърно. Понякога дивите слонове берат от полята на местните жители царевица или тръстика.

По-дългата бивня е активната, като човешките ръце

Слонът пие 100 – 150 л вода на ден.

Знаейки това, си обясняваме 38-килограмовата торта, която поднесоха на Артайда за рождения й ден. На нас ни изглежда голяма, но за слон представлява просто едно хубаво парче от празничния сладкиш.

#3 Теглото

Като всеки слон, Артайда прекарва живота си на крак. Това е 5-тонна осанка, която рядко се отпуска. Вероятно лягането и ставането са прекалено трудни и затова често тези животни спят изправени. Преди време учени засекли, че в нормални условия сред природата един слон спи само 2 часа на денонощие, а ляга веднъж на 4-5 дни. В зоологическите градини питомците спят повече, но примерно 3-4 часа.

Впрочем, учените нямат обяснение защо слоновете почиват толкова малко. И като говорим за рекорди – доскоро класацията по „безсъние“ се държеше от конете, които спят едва по 3 ч. Но слоновете са слабо проучени и данните за тях са по-нови. Някои изследователи дори твърдят, че дивите слонове въобще не спят.

#4 Краката

Краката на слоновете са чудо на природата. Върхово постижение на естествените инженерни решения, създадени по еволюционен път. Най-тежките животни на планетата се придвижват с изключителна лекота. Бихме могли да попитаме как краката издържат на такова натоварване? Наистина краката на слонът е инженерно чудо. Те са снабдени с естествени гелообразни амортисьори. Не само това, краката са и радари. С тях слоновете проучват околността. Те „поемат“ вибрациите със стъпалата, защото останалите части от тялото са доста отдалечени от повърхността.

Най-прочутият факт около Артайда е, че редовно й правят маникюр. Естествено, нищо подобно не се случва на дивите слонове, но те живеят в естествена среда и сами избират повърхностите, върху които се движат. Артайда е ограничена на малка площ, за вида на която се грижи човекът. Не трябва да има дупки и грапавини, защото краката лесно може да се наранят. Миналата година теренът в зоопарка беше изравнен с багер.

Та, и педикюрът на Артайда е със същата цел – да се поддъжат ходилата в добро състояние и да не се нараняват. Ноктите се скъсяват редовно. В противен случай ходилата се разраняват.

Видео: чудото на слонските крака

#5 Рекорди

 • При слоновете има левичари и десничари, както и при хората. Те работят с едната бивна по-сръчно, отколкото с другата. Активната бивна се разпознава лесно – по-дълга е от пасивната;
 • Слоновете владеят до съвършенство своя хобот. С него могат да вдигнат от земята и трошичка;
 • Слоновете имат художествен талант. Те рисуват картини, които се продават много скъпо;
 • Величествените животни са ключови символи в много гербове. Сред тях са държавните гербове на Конго и Индия, фамилните гербове на Пушкин и Абрам Ханибал;
 • Травма на хобота най-често завършва със смърт;
 • Слоновете обичат да се къпят и плуват доста бързо;
 • Обичайната скорост на ходене е 5 км/ч – като при хората, но при бягане развиват до 50 км/ч;
 • Разказите, че слоновете се боят от мишки, са измислица. Мишките не могат да навредят на тези гиганти. Но е истина, че слонът не докосва храна, през която е преминала мишка. Но специално Артайда ужасно много се страхува от мишки;
 • Слоновете са най-близките родственици на измрелите мамонти;
 • Африканският слон е най-големият бозайник на планетата. А най-големият екземпляр е убит през 1974 г. – 12 240 кг;
 • Някога е имало 40 вида слонове, сега са останали само 3 вида.

Видео: Документален филм за слоновете

Originally posted 2021-06-11 10:17:03.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.