Билковият чай от шипка укрепва сърцето

Освен че от шипката се правят вкусни мармалад, желе и сироп, тя е и един от най-ефикасните природни лекове. Среща се на територията на почти всички континенти, което допълнително увеличава популярността й. Билковият чай от шипка е традиционно любим от деца и възрастни поради приятния му, леко кисел вкус.

Поради факта, че в плодовете на шипката се съдържа богата гама от витамини в комбинация с каротин, тя е ефикасно средство за лечение и профилактика при редица заболявания. Билковият чай от шипка подобрява състоянието на ензимите, подпомага възстановяването на тъканите и произвеждането на онези вещества в организма, които са пряко отговорни за обмяната на въглехидратите.

Основно билкови чайове от шипка се прилагат при проблеми на пикочните пътища, когато в тях се задържат пясък и камъни. Ефективно те действат и при анемия, цялостно изтощение на организма и маточно кръвотечение.

В народната медицина основното предписание на билковия чай от шипка е за укрепване на сърцето и цялата кръвоносна система. Той се смята за особено полезен при проблеми на сърдечно-съдовата система. Освен това се прилага като профилактично средство при съмнения за редица инфекциозни заболявания като коклюш, дизентерия и скарлатина. Като цяло билковият чай от шипка укрепва организма и повишава защитните му сили.

Отварата, приготвена от листата на растението, също притежава лечебни свойства. Тя е най-подходяща при пролетна умора и след боледуване, защото съдържащите се в нея вещества стимулират възстановяването на организма и неговото събуждане за нов живот.

Ако пък имате много шипков плод и се чудите как да го оползотворите, ви препоръчваме да си направите вино от шипка.

И една красива песен за бяла шипка:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Билковият чай от шипка укрепва сърцето

  1. Благодаря за полезната статия! Продължавайте все в същия дух!

  2. ot 10 god. piy samo chai,kato periodichno go smenyam, spored sezona. v momenta sum na shipkov.a ponjkoga dori sobstvenoruchno su i bera, ot lipa, gorska yagoda lista, mashterka.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.